فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 85 (پاییز 1400)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 85 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • هما شیخ دارانی، محسن گل پرور*، ایلناز سجادیان صفحات 1-19

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه مداخله ماتریکس و آموزش کاهش آسیب بر شاخص های سلامت روان و نگرش به روابط آسیب زا در دختران دانش آموز مقطع متوسطه دوم آسیب دیده از رابطه با جنس مخالف بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح پژوهش، سه گروهی دو مرحله ای (پیش آزمون و پس آزمون) بود. جامعه آماری شامل کلیه دختران آسیب دیده از رابطه با جنس مخالف بودند که از بین آن ها 36  نفر به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 12 نفر) گمارده شدند. برای سنجش متغیر وابسته در مراحل پیش آزمون و پس آزمون از چک لیست نشانگان و مقیاس نگرش به روابط آسیب زا استفاده شد. گروه مداخله ماتریکس و مداخله کاهش آسیب، هریک به مدت 10 جلسه، تحت درمان قرار گرفتند ولی گروه کنترل هیچ درمانی دریافت ننمود. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکوا) و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل گردید. نتایج نشان داد که در مرحله پس آزمون پس از کنترل پیش آزمون در اضطراب (001/0=p)، افسردگی (001/0=p)، خصومت (002/0=p)، حساسیت بین فردی (001/0=p) و پارانویا (007/0=p) بین گروه مداخله ماتریکس و گروه آموزش کاهش آسیب با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. در مولفه های نگرش به روابط آسیب زا نیز در دو بعد آسیب عاطفی (001/0=p) و آسیب های اجتماعی (046/0=p) مداخله ماتریکس نسبت به گروه آموزش آسیب و گروه کنترل و در  آسیب تحصیلی (012/0=p) نیز گروه مداخله ماتریکس فقط نسبت به گروه کنترل دارای تفاوت  معناداری بود.

    کلیدواژگان: آموزش کاهش آسیب، رابطه با جنس مخالف، دختران دانش آموز، سلامت روان، نگرش به روابط، مداخله ماتریکس
  • قاسم محمدیاری، ناصر بهروزی*، منیجه شهنی ییلاق، غلامحسین مکتبی صفحات 20-31

    هدف از این پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش تامل بر کارکردهای اجرایی، دوراندیشی رویدادی و خلاقیت کودکان 3 تا 5 سال بود. این پژوهش، از نوع آزمایشی و طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کودکان 3 تا 5 سال دارای کارکردهای اجرایی پایین در مهدکودک های شهر اهواز در سال 1397 بود. در این پژوهش، حجم نمونه 30 کودک 3، 4 و 5 سال بود که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه سنجش رفتاری کارکرد اجرایی - نسخه پیش دبستانی(Gioia, Espy & Isquith, 2003)، آزمون مرتب کردن کارت با ابعاد متغیر (Zelazo, 2006)،  تکلیف کتاب تصویر (Atance & Meltzoff, 2005) و آزمون تفکر خلاق در عمل و حرکت تورنس (Torrance, 1981). تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که بین میانگین های پس آزمون دو گروه (آزمایشی و کنترل) در کارکردهای اجرایی، دوراندیشی رویدادی و خلاقیت کودکان تفاوت وجود دارد (383/10 F=، 001/0 <p) . تحلیل کوواریانس یک متغیره در متن مانکوا نشان داد که آموزش تامل، اثر معنا داری بر کارکردهای اجرایی (109/11 F=، 01/0 <p)، دوراندیشی رویدادی (857/5 F=، 05/0 < p) و خلاقیت (529/12 F=، 01/0 <p) کودکان داشت و میانگین نمره های گروه آزمایشی در پس آزمون به طور قابل ملاحظه ای بالا بود.

    کلیدواژگان: آموزش تامل، کارکردهای اجرایی، دوراندیشی رویدادی، خلاقیت، کودکان مهدکودک ها
  • لیلی وکیلیان، مرتضی ترخان*، جواد خلعتبری صفحات 32-46

    هدف پژوهش، پیش بینی ناگویی هیجانی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و ابرازگری هیجانی با نقش میانجیگری انعطاف پذیری شناختی در بیماران مبتلا به درد مزمن است. روش پژوهش حاضر، همبستگی و از نوع مطالعات تحلیل مسیر بود. برای انجام پژوهش 300 نفر از بیماران دچار درد مزمن مراجعه کننده به بیمارستان های شهر تهران در سال 1397  با شیوه نمونه گیری پژوهش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های طرحواره های ناسازگار اولیه (Young, 1998)، ابرازگری هیجان (King & Emmons, 1990)، ناگویی هیجانی تورنتو   (Babgy, Parker & Taylor, 1994)  انعطاف پذیری شناختی (Taghizadeh & Nikhah, 2015) را تکمیل نمودند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای Amos و SPSS استفاده گردید. نتایج تحلیل مسیر نشان داد فقط حوزه های محدودیت های مختل به میزان 18/0 و دیگر جهت مندی به میزان 14/0 در تبیین واریانس ناگویی هیجانی تاثیر مثبتی دارد (05/0 >p). ابرازگری هیجانی در تبیین واریانس ناگویی هیجانی  27/0-؛ بر متغیر میانجی (انعطاف پذیری شناختی) 44/0- تاثیر دارد (01/0 >p). در نهایت، ابرازگری هیجانی با ضریب تاثیر 31/0- بر ناگویی هیجانی از طریق انعطاف پذیری شناختی تاثیر غیرمستقیم دارد (01/0 >p). از نتایج این پژوهش می توان در راستای کاهش سطح ناگویی هیجانی با استفاده از اصلاح طرحواره های ناسازگار اولیه، ابرازگری هیجانی و انعطاف پذیری شناختی در بیماران مبتلا به درد مزمن استفاده کرد..

    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، طرحواره های ناسازگار اولیه، ابرازگری هیجانی، انعطاف پذیری شناختی، درد مزمن
  • فریبا کریمی، کیومرث فرح بخش*، عبدالله معتمدی، حسین سلیمی صفحات 47-61

    این پژوهش با هدف بررسی رفتار آسیب به خود متاثر از وضعیت ذهنی سازی (نظریه ذهن) و روابط خانوادگی در نوجوانان دختر شهر ایوان صورت گرفت. مطالعه با روش کیفی و شیوه گراندد تیوری (نظریه مبنایی) با کمک مصاحبه نیمه ساختار یافته به روش اشباع نظری از 9 نفر نوجوان14 تا 18 ساله دبیرستانی دارای رفتار آسیب به خود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، انجام شد. بر حسب یافته ها مجموعه ای از عوامل مثل احساسات آسیب پذیر، ذهنیت خودکار، فشار، استرس و تحریک پذیری، ضعف در مدیریت هیجان، تمایل به تسکین و آرامش، قصدمندی، انعطاف پذیری کم و نشانه های افسردگی در بروز خودآسیب رسانی نقش داشته اند. نیز عواملی چون کمبود صمیمیت، استقلال، امنیت، اعتماد، همدلی، حمایت و درک بین والدین و فرزند زمینه ساز خودآسیب رسانی بوده اند که هر دوی این عوامل جزو مولفه های ذهنی سازی می باشد. مهم ترین پیامدهای آن الگو شدن برای همسالان، افت تحصیلی، بروز مشکلات روحی و جسمی، زمینه فرار از خانه و زمینه اقدام به خودکشی می باشد.

    کلیدواژگان: رفتار آسیب به خود، ذهنی سازی، نظریه ذهن، روابط خانوادگی، نوجوانان دختر، پژوهش کیفی
  • مینا شمس الاحراری، شهناز نوحی*، احمد علیپور صفحات 62-70

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان چندبعدی معنوی با محوریت کاهش وزن  بر پایداری هیجانی، خودمهارگری، و شاخص توده بدنی زنان فزون وزن بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری کلیه زنان چاق و دارای اضافه وزن مراجعه کننده به کلینیک مشاوره و روانشناسی در منطقه 3 تهران در سال 1398 بود و از بین آن ها با استفاده از نمونه گیری در دسترس 30  نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. سپس پرسشنامه شانزده عاملی شخصیت کتل (1973) توسط هر دو گروه تکمیل شد و اندازه گیری قد و وزن از هر دو گروه به عمل آمد. پس از آن برنامه درمان چندبعدی معنوی با محوریت کاهش وزن به صورت 13 جلسه 90 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش و سپس پس آزمون اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 و روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. یافته ها نشان داد درمان چندبعدی معنوی با محوریت کاهش وزن موجب افزایش پایداری هیجانی و خودمهارگری و کاهش شاخص توده بدنی می شود (001/0<p)؛ بنابراین می توان گفت آموزش روش های کاهش وزن اگر با عنصر معنویت همراه باشد، می تواند هم در کاهش وزن  و هم بر تنظیم هیجانات تاثیر داشته باشد.

    کلیدواژگان: درمان چند بعدی معنوی، پایداری هیجانی، خودمهارگری، شاخص توده بدنی، زنان فزون وزن
  • فاطمه خاقانی، هاجر ترکان*، زهرا یوسفی صفحات 71-82

    هدف از این پژوهش، مطالعه کیفی بررسی عوامل پایبندی به درمان در معتادان تحت درمان در مراکز کمپ در شهر اصفهان بود. این پژوهش از نوع کیفی و تحلیل مضمو ن بود. جامعه پژوهش،کلیه معتادان مراکز کمپ شهر اصفهان سال 1397 بود که از مراکز کمپ 10 نفر به شکل هدفمند و به روش همگون انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که حاوی سوالات مرتبط با عوامل پایبندی به درمان در معتادان تحت درمان بود. داده های گردآوری شده به کمک روش تحلیل مضمون (Braun & Clarke, 2006) تحلیل شد. نتایج بررسی نشان داد که عوامل پایبندی به درمان شامل شش مقوله اصلی است : 1) پایبندی به کمک عوامل خانوادگی، 2) پایبندی به کمک عوامل رفتاری، 3) پایبندی به کمک عوامل معنوی، 4) پایبندی به کمک عوامل اجتماعی، 5) پایبندی به کمک اصلاح زندگی شخصی، 6) پایبندی به کمک عوامل درمانی. درکل نتایج نشان می دهد پایبندی به درمان در معتادان تحت درمان  مراکز کمپ در کنار شش عامل مهم مذکور رخ می دهد و درمانگر اعتیاد برای درمان از طریق مراکز کمپ باید به تقویت این شش مولفه توجه کند.

    کلیدواژگان: پایبندی به درمان، اعتیاد، کمپ
  • لیلا شعاعی، علیرضا حیدرئی*، سعید بختیارپور، پرویز عسگری صفحات 83-96

    هدف این پژوهش، مقایسه تاثیر آموزش راهبردهای فراشناختی و مدیریت زمان بر اضطراب امتحان و خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان دختر دوم متوسطه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر بهبهان در سال تحصیلی 98-1397بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 45 نفر از آنان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه 15 دانش آموز) قرار گرفتند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه اضطراب امتحان (Spielberger, Gonzalez, Taylor, Algaze & Anton, 1978)و خودکارآمدی تحصیلی (Jing & Morgan, 1999) استفاده شد. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. گروه های آزمایشی تحت آموزش راهبردهای فراشناختی (6 جلسه 90 دقیقه ای) و مدیریت زمان (7 جلسه 60 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که هر دو آموزش راهبردهای فراشناختی و مدیریت زمان، بر کاهش اضطراب امتحان و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان اثربخش بودند (01/0<p). همچنین نتایج نشان داد، آموزش راهبردهای فراشناختی نسبت به مدیریت زمان، دارای تاثیر بیشتری بر کاهش اضطراب امتحان و افزایش خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان بود (01/0<p). می توان از آموزش راهبردهای فراشناختی در کاهش اضطراب امتحان و افزایش خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان بهره گرفت.

    کلیدواژگان: راهبردهای فراشناختی، مدیریت زمان، اضطراب امتحان، خودکارآمدی تحصیلی
  • جواد عینی پور، اصغر آقایی*، اکبر رضازاده صفحات 97-106

    در جامعه فرماندهان نیروی انتظامی، مسئولیت پذیری یکی از مسایلی است که نیازمند تقویت و توسعه است و شناسایی عوامل موثر بر آن، می تواند در نحوه شکل دهی آن مفید باشد؛ این پژوهش به منظور پیش بینی نگرش نسبت به مسئولیت بر اساس حس انسجام و هوش اجتماعی انجام پذیرفت. این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی و جامعه آماری آن  متشکل از کلیه فرماندهان نیروی انتظامی در سطح شهرستان ها بود که به صورت تصادفی ساده 82 نفر از آنها نمونه گیری شدند. از پرسشنامه های نگرش نسبت به مسئولیت (Salkovskis, 2000)، پرسشنامه حس انسجام (Antonovsky, 1987) و پرسشنامه هوش اجتماعی (Aung Tun Thet, 2008)  استفاده شد و از شیوه تجزیه و تحلیل اطلاعات رگرسیون چندمتغیره گام به گام استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام چندمتغیره نشان داد هوش اجتماعی و مولفه مهارپذیری از حس انسجام می توانند به صورت معنا داری نگرش نسبت به مسئولیت  را پیش بینی نمایند (P<0.001). در  جمع بندی می توان گفت هوش اجتماعی و حس انسجام به عنوان مکمل یکدیگر در پیش بینی نگرش نسبت به مسئولیت نقش بازی می کنند؛ هوش اجتماعی با افزایش استرس و حس انسجام با افزایش اعتماد به نفس.

    کلیدواژگان: احساس مسئولیت، هوش اجتماعی، حس انسجام، مهارپذیری
  • ماندانا نیکنام* صفحات 107-119
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی مداخله سرمایه روانشناختی لوتانز (PCI) بر استرس شغلی و سرسختی شغلی پرستاران بود. روش تحقیق آزمایشی با طرح پیش آزمون_  پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش کلیه پرستاران شاغل در سال 1396  در بیمارستان چمران شیراز بودند که بر اساس معیارهای ورود، 26 نفر به صورت هدفمند انتخاب  و به طور تصادفی در گروه آزمایشی (13 نفر) و کنترل (13 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایشی در 10 جلسه آموزش (هفته ای 1 جلسه) شرکت کردند، در حالی که گروه کنترل در این جلسات شرکت نداشت. شرکت کننده ها توسط مقیاس سرسختی روانشناختی (مورنو- جیمز و همکاران، 2014) و استرس شغلی پرستاری (گری تافت و اندرسون 1981) ارزیابی شدند. آزمون تجزیه و تحلیل کوواریانس نشان داد که در مرحله پس آزمون بین سرسختی شغلی و استرس شغلی گروه آزمایشی و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود داشته است (05/0>p). نتایج پژوهش نشان داد که مداخله سرمایه روانشناختی لوتانز منجر به افزایش معنا دار میزان سرسختی شغلی، (05/0>p) و کاهش استرس شغلی پرستاران شده است (05/0>p).
    کلیدواژگان: استرس شغلی، پرستاران، سرسختی شغلی، سرمایه روانشناختی لوتانز
  • اعظم بیانلو، رضا جعفری هرندی* صفحات 120-128

    هدف پژوهش، بررسی نقش ترس از ارزیابی منفی دیگران در پیش بینی ابعاد خلاقیت دانشجویان بود که با روش توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان دانشگاه های پردیس فارابی، قم و صنعتی شهر قم در سال تحصیلی 98-1397 بود. نمونه شامل 200 دانشجوی مقطع کارشناسی (100 پسر و 100 دختر) بود که به روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. از پرسشنامه خلاقیت (Abedi,1993) و مقیاس ترس از ارزیابی منفی (Watson, Friend, 1969) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS24 با استفاده از روش t مستقل و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شد. مطابق با یافته ها، نمره کل خلاقیت زنان و مردان تفاوت معنادار نداشت، اما در مقیاس ترس از ارزیابی منفی، تفاوت معنادار بود (=0/0 p).در تحلیل رگرسیون، متغیر ترس از ارزیابی منفی در گروه زنان نمره کل خلاقیت را تا 64 درصد توانست پیش بینی کند؛ اما در گروه مردان این پیش بینی فقط در نمره انعطاف پذیری آن ها معنادار بود (01/0=p). در نتیجه، ترس از ارزیابی منفی دیگران تا حد زیادی می تواند خلاقیت را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، فرهنگ جوامع در میزان ترس از ارزیابی منفی دیگران نقش تاثیرگذاری دارد و پیشنهاد می شود برای بروز خلاقیت افراد به ویژه زنان یک فضای حمایتی و غیر قضاوت گرانه فراهم شود.

    کلیدواژگان: ترس از ارزیابی منفی، خلاقیت، دانشجویان
  • ابوالقاسم یعقوبی*، فرشته مطهری فر صفحات 129-140

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر مولفه های ذهن آگاهی بر نشخوار فکری و تعلل ورزی تحصیلی انجام شد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان بود که  367 دانشجو به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی از میان آنها انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه های تعلل ورزی تحصیلی Solomon & Rothblum, 1984 ، نشخوار فکریYousefi, 2008 ، مقیاس پنج وجهی ذهن آگاهی (Baer et al., 2006) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چندمتغیری  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که  مولفه های ذهن آگاهی قادرند تغییرات نشخوار فکری و تعلل ورزی تحصیلی را پیش بینی کنند (01/0 <p) و  همچنین بین مولفه های ذهن آگاهی با نشخوار فکری و تعلل ورزی تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد (01/0 <p). بر اساس نتایج پژوهش، ذهن آگاهی باعث عدم محوریت ذهن فرد نسبت به الگوهای فکری تکراری و کاهش نشخوار ذهنی می گردد و با نگه داشتن ذهن فرد در زمان حال از به وجود آمدن تعلل ورزی در انجام کارها جلوگیری می کند. نشخوار فکری نیز با مرور افکار ذهنی بی فایده، انگیزه انجام به موقع کارها را گرفته و باعث تعلل ورزی می شود.

    کلیدواژگان: تعلل ورزی تحصیلی، مولفه های ذهن آگاهی، نشخوار فکری، دانشجویان
  • سمانه شکوه، محمد زارع نیستانک* صفحات 141-151
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر سبک های مقابله ای بر رضایت زناشویی با میانجیگری احساس ازخودبیگانگی در دانشجویان زن متاهل بود. طرح پژوهش توصیفی و روش پژوهش همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان زن متاهل دانشگاه پیام نور نجف آباد بودند که در سال تحصیلی 97-96 مشغول به تحصیل بودند. به این منظور 252 نفر از این دانشجویان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سبک های مقابله با استرس (Endler & Parker, 1990)، پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (Olson, Fournier & Druckman, 1987) و پرسشنامه ازخودبیگانگی (Osin, 2009) استفاده شد. داده ها با روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار SPSS22 و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که سبک های مقابله ای با نقش میانجی احساس ازخودبیگانگی بر رضایت زناشویی دانشجویان زن متاهل دانشگاه پیام نور نجف آباد تاثیر معناداری دارد (01/0>P)؛ این بدین معناست که تاثیر سبک های مقابله ای بر رضایت زناشویی با میانجیگری احساس از خودبیگانگی، معنادار است.
    کلیدواژگان: سبک های مقابله ای، رضایت زناشویی، احساس بیگانگی، دانشجویان زن متاهل
  • کامران یزدانبخش، نرگس محمد نجار، علی احمدیان*، زهرا قاسملو نسب، زیبا ارحمی عیسی لو صفحات 152-162
    هدف این پژوهش تعیین تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر رضایت زناشویی و علایم روانشناختی در زنان متاهل بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را زنان متاهل مراجعه کننده به کلینیک های منطقه 2 شهر تهران در سال 1398تشکیل می دادند که 30 نفر از آن ها با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و در دو گروه 15 نفری (آزمایش و کنترل) جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه فهرست نشانگان روانشناختی (Derogatis, Lipman & Covi, 1973) و رضایت زناشویی (Enrich, 1983) بود. گروه آزمایش، 8 جلسه یک ساعت و نیمه، تحت شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند. پس از اتمام دوره، پس آزمون اجرا و برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتعیری نشان داد  شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش نمرات علایم روانشناختی (جسمانی سازی، افسردگی و اضطراب) و افزایش رضایت زناشویی آزمودنی های گروه آزمایش، موثر و معنا دار است (P≤0/001). بر این اساس می توان نتیجه گرفت که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند بر علایم روانشناختی زنان (جسمانی سازی، افسردگی و اضطراب) و رضایت زناشویی تاثیر مثبتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، علایم روانشناختی، رضایت زناشویی، زنان متاهل
  • بهرام ملکی* صفحات 163-173
    هدف این پژوهش، بررسی نقش ناهمخوانی بین عزت نفس آشکار و ناآشکار در پیش بینی نشانه های افسردگی بود. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری تمام دانشجویان کارشناسی پیوسته دانشگاه فرهنگیان کردستان در سال تحصیلی 98-1397 به تعداد 956 نفر بود که از میان آن ها به روش نمونه گیری تصادفی منظم 274 نفر انتخاب شدند و به پرسشنامه افسردگی (Beck, Steer, & Brown,1956) عزت نفس (Rosenberg,1965) و ترجیح حروف الفبای نام (Nuttin, 1987) پاسخ دادند. اطلاعات 253 نفر با استفاده از تحلیل رگرسیون چندمتغیری سلسله مراتبی و نرم افزار spss تحلیل شد. نتایج نشان داد که ضریب همبستگی چندمتغیری برای متغیر پیش بین عزت نفس آشکار با نشانه های افسردگی برابر با 63/0- است که در سطح 001/0 معنا دار است (58/0= β)، اما این پیش بینی برای عزت نفس ناآشکار معنا دار نیست. همچنین همبستگی چندمتغیری برای جهت و مقدار ناهمخوانی بین عزت نفس آشکار و ناآشکار با نشانه های افسردگی برابر با 93/0 است که در سطح 001/0 معنا دار است 51/0= β). بر اساس این یافته ها، افرادی که عزت نفس آسیب دیده ای دارند؛ سطح بالاتری از نشانه های افسردگی و افرادی که دارای عزت نفس دفاعی اند؛ سطح پایین تری از نشانه های افسردگی را بروز می دهند.
    کلیدواژگان: دانشجویان، عزت نفس آشکار، عزت نفس ناآشکار، ناهمخوانی، نشانگان افسردگی
  • احسان گلستانی، اسماعیل صدری دمیرچی*، سعیده جباری صفحات 174-184
    این پژوهش با هدف بررسی نقش ذهن آگاهی در پیش بینی نشانه های اختلال استرس پس از سانحه، استرس شغلی و فرسودگی شغلی آتش نشانان شهر تبریز در سال 1398 انجام گرفت. روش پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه آتش نشانان شهر تبریز با تعداد 640 نفر تشکیل دادند و در نهایت از بین آنها 127 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های فرسودگی شغلی (Maslach, 1991)، مقیاس اختلال تنیدگی پس از ضربه می سی سی پی (Norris, Reed, 1997)، فرم کوتاه پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ (Walach et al. 2006) و مقیاس استرس شغلی (Cooper, Marshall, 1976) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون انجام شد. یافته ها نشان داد که ذهن آگاهی در پیش بینی اختلال استرس پس از سانحه (307/0-=β)، استرس شغلی (284/0-=β) و فرسودگی شغلی (179/0-=β) نقش دارد. همچنین ذهن آگاهی می تواند ابتلا به اختلال استرس پس از ضربه، مشکلات استرس و فرسودگی شغلی را در آتش نشانان به صورت منفی پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، اختلال استرس پس از سانحه، استرس شغلی، فرسودگی شغلی، آتش نشانان
|
  • Homa Sheikh Darani, Mohsen Golparvar *, Illnaz Sajjadian Pages 1-19

    The aim of this study was to determine the effectiveness of matrix intervention program and harm reduction training on mental health indices and attitudes toward harmful relationship among harmed high school female students from relation with opposite sex. The research method was semi-experimental, and research design was three groups with two stages (pre-test and post-test). The statistical population consisted of all the girls who impaired from relation with opposite sex, which among them 36 persons were selected purposefully and then randomly assigned in two experimental groups and one control group. Symptoms Checklist (SCL-90, Derogatis, et al. 1973) and attitudes toward harmful relationship scale (ATHRS، Sheikh Darani, 2008) was used to measure the dependent variable in the pretest and post-test. The group of matrix intervention program and harm reduction training received 10 sessions of treatment and the control group did not receive any treatment. The data were analyzed by multivariate analysis of covariance and post-hoc Bonferroni test. The results revealed that in the post-test phase after the pretest control, there is a significant difference between in the matrix intervention group and harm reduction training group and the control group in anxiety (p=0.001), depression (p=0.001),  interpersonal sensitivity (p=0.002),  hostility (p=0.001),  and paranoia (p=0.007). In the components of attitudes toward harmful relationship there is a significant difference between the matrix intervention group with the harm reduction training group and the control group in the affective damage (p=0.001) and social damages (p=0.046), and there is a significant difference only between the matrix intervention group compared to the control group in academic damages (P =0.012).

    Keywords: harm reduction training, relation with opposite sex, female students, mental health, attitudes toward relationship, matrix intervention
  • Ghasem Mohammadyari, Nasser Behroozi *, Manijeh Shehni Yailagh, Gholamhossein Maktabi Pages 20-31

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of reflection training on executive functions, episodic foresight and creativity. This study was experimental, pre-test and post-test design with control group. The statistical population of this study was all children ages 3- 5 with low executive functions in kindergartens in Ahvaz city on 1397. In this study 30 children had selected by single-stage random sampling. The tools used in this study were Behavior Rating Inventory of Executive Function – preschool version (Gioia, Espy & Isquith, 2003), Dimensional Change Card Sort (Zelazo, 2006), Picture-Book Task (Atance & Meltzoff, 2005) and Torrance's thinking creativity in action and movement (Torrance, 1981). Multivariate covariance analysis showed that there are significant differences between two groups (experimental and control) in executive functions, episodic foresight and creativity (F = 10.38, p < 0.001). An analysis of a variable covariance in the MANCOVA text revealed reflection training has a significant effect on the executive functions (F = 11.10, p < 0.01) on the episodic foresight (F = 5.85, p < 0.05) and on creativity (F = 12.52, p < 0.01) in favor of the experimental group.

    Keywords: reflection training, executive functions, episodic foresight, Creativity, kindergarten children
  • Leili Vakilian, Morteza Tarkhan *, Javad Khalatbari Pages 32-46

    The purpose of this study was to predict Alexithymia. based on early maladaptive schemas and emotional expressiveness with the role of mediating cognitive flexibility in patients with chronic pain. The research method was correlational and path analysis studies. For this study, 300 patients with chronic pain referred to Tehran hospitals were selected by multistage cluster sampling. Participants completed the questionnaires of early maladaptive schemas Yang (1988), King's and Ammons emotional expressiveness (1990), Toronto Emotional Intelligence (1994), Tagizadeh and Nikkhah's Cognitive Flexibility (2015). Amos and SPSS software were used for data analysis. The results of path analysis showed that only the domains of disturbed constraints of 0.18 and other areas of orientation of 0.14 have a positive effect in explaining the variance of alexithymia (p <0.05). Emotional expression in explaining the variance of alexithymia by -0.27; Affects the mediating variable (cognitive flexibility) -0.44 (p <0.01). Finally, emotional expression with an impact factor of -0.31 has an indirect effect on alexithymia through cognitive flexibility (p <0.01). The results of this study can be used to reduce the level of alexithymia by correcting early maladaptive schemas, emotional expression and cognitive flexibility in patients with chronic pain.

    Keywords: Emotional Narrative, early maladaptive schemas, Emotional Expression, cognitive flexibility, chronic pain
  • Fariba Karimi, Kiiumars Farahbakhsh *, Abdoallah Moatamedi, Hossein Salimi Pages 47-61

    The purpose of this study was to investigate the self-harm behavior caused by the state of mentalization and family relationships in adolescent girls in the city of Avan. The study was conducted using qualitative method and grounded theory of the theory with semi-structured interviews. The survey was performed on 9 adolescents 14-18 years old with self-harm behavior that were selected using purposeful sampling method.Based on the findings, a set of factors such as vulnerable emotions, auto-mentality, stress and irritability, weakness in emotional management, tendency to relieve and calm, intentionality, low flexibility, and signs of depression have played a role in self-harm. Also, factors such as lack of intimacy, independence, security, confidence, empathy, support and understanding between the parents and the child have created self-harm. both of which are components of mentalization. The most important consequences are patterning for peers, academic failure, the occurrence of mental and physical problems, the field of escape from home and the field of suicide attempt.

    Keywords: self-harm behavior, mentalization, Theory of Mind, family relationship, Adolescents’ Girl, Qualitative Research
  • Mina Shamsolahrari, Shahnaz Nouhi *, Ahmad Alipor Pages 62-70

    The aim this study was effectiveness of multidimensional spiritual therapy with a focus on weight loss and its effect  on emotional stability, self-control, and body mass index in overweight women. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with two experimental and control groups. The statistical population of all obese and overweight women referred to the Counseling and Psychology Clinic in District 3 of Tehran in 1398, and among them, 30 people were selected using the available sampling and were replaced in two experimental and control groups. . The Cattle Questionnaire (1973) was then completed by both groups, and both height and weight were measured. After that, a multidimensional spiritual therapy program with a focus on weight loss was implemented on the experimental group. The post-test was then performed. Data were analyzed using SPSS software version 24 and covariance analysis method. The findings showed that multidimensional spiritual therapy with a focus on weight loss increased emotional stability and self-control, and decreased body mass index (P = 0.001). Therefore, it can be said that teaching weight loss methods, if accompanied by the element of spirituality, can both affect weight loss and affect the regulation of emotions.

    Keywords: Spiritual Multidimensional Therapy, emotional stability, Self-Control, Body Mass Index, Overweight women
  • Fatemeh Khaghani, Hajar Torkan *, Zahra Yousefi Pages 71-82

    The aim of the present study is to investigate the factors affecting adherence to treatment in addicts undergoing camps in Isfahan city. This is a qualitative thematic analysis. The statistical society of the survey includes all addicts referred to camps in Isfahan city in 2018. 10 subjects were selected from narcotics anonymous using a purposive homogeneous sampling method. Semi-structured interviews were utilized to collect data. The research tool was a semi-structured interview that included questions related to adherence factors in the treated addicts. The data were analyzed through thematic analysis approach of Braun and Clarke (2000). Our findings demonstrated that adherence to treatment is affected by six major factors: 1) family-related factors 2) behavioral factors, 3) spiritual factors, 4) social factors, 5) tendency to modify personal life and finally, 6) therapeutic factors. In general, these results evince that compliance with treatment in addicts undergoing through camps occur only in the presence of theses six factors and addiction therapists should pay a special attention to improve these factors in treating the addicts

    Keywords: adherence to treatments, Addiction, Camp
  • Leila Shoaei, Alireza Heidarie *, Saeed Bakhtiarpour, Parviz Askari Pages 83-96

    The purpose of this study was to compare of the effect of metacognitive strategies and time management training on test anxiety and academic self-efficacy in Secondary School Female Students. The statistical population of this study included all female student high school Behbahan City in year academic 2018-2019, using a targeted sampling method, 45 of them were selected and randomly assigned to two experimental groups and one control group (each group of 15 Student). To collect data Test Anxiety Questionnaire of Spielberger, Gonzalez, Taylor, Algaze & Anton (1978) and Academic Self-Efficacy Questionnaire of Jing & Morgan (1999). This quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest design with control group. The experimental groups underwent metacognitive strategies (6 sessions 90 minutes) and time management training (7 sessions 60 minutes), but the control group received no training. Data were analysed using covariance analysis. The results showed that metacognitive strategies and time management training was effective to decrease test anxiety and increase academic self-efficacy in students (p<0.01). Also, the results showed that metacognitive strategies had a greater effect than time management training on decrease test anxiety and increase academic self-efficacy in students (p<0.01). It can be used to metacognitive strategies training to decrease test anxiety and increase academic self-efficacy in students..

    Keywords: Metacognitive strategies, time management, test anxiety & academic self-efficacy
  • Javad Einipour, Asghar Aghaei *, Akbar Rezazadeh Pages 97-106

    In the community of policemen, responsibility is one of the issues that needs to be strengthened and developed and identification of the factors affecting it can be useful in its formulation; hence, this study aims to predict the responsibility attitude based on the sense of coherence and intelligence socially done. This research was descriptive-correlational. The statistical population of the study was consisted of all police commanders at county level and 82 of them were randomly selected. Responsibility Attitude Questionnaires (Salkovskis, 2000), Sense of coherence questionnaire (Antonovsky, 1987) and social intelligence questionnaire (Aung Tun Thet, 2008) were used. The method of analyzing the data was stepwise multiple regression analysis. The results of multivariate stepwise regression analysis showed that social intelligence and the manageability component of sense of coherence can significantly predict the responsibility attitude (P<0.001). In a summing up, it can be stated that social intelligence and sense of coherence play a complementary role in prediction of the responsibility attitude; social intelligence with increased stress and a sense of coherence with increased self-esteem.

    Keywords: sense of responsibility, Social intelligence, sense of coherence, restraint
  • Mandana Niknam * Pages 107-119
    The purpose of this study was to determine the efficacy of psychological capital intervention model (PCI) on occupational hardiness and jab stress of nurses. The research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design with control group. The population of the study consisted of all nurses working in Chamran hospital of Shiraz in 2017. Based on entry criteria 26 subjects were selected by purposive sampling and randomly divided into experimental (13 subjects) and control (13 subjects) group. The experimental group participated in 10 sessions (1-week session), while the control group did not attend the sessions. All subjects were assessed through Occupational Hardiness (Moreno-Jiménez & et al 2014) and Nursing Stress scale (Gray-toft & Anderson, 1981). Analysis of covariance showed that there was a significant difference between the two groups in the post-test between occupational hardiness and jab stress (p <0.05). The results showed that the intervention of PCI intervention resulted in a significant increase in the level of occupational hardiness (p<0.05) and the reduction of nurses' occupational stress.
    Keywords: psychological capital intervention, occupational hardiness, jab stress, Nursing staff
  • Azam Bayanlou, Reza Jafariharandi * Pages 120-128

    This study aim was to investigate FNE role in predicting dimensions of creativity in students that was conducted with descriptive-correlation method. The study population consisted of all students of Pardis Farabi, Industrial university of Qom and Qom Universities in the academic years of 2018-2019. Total sample size consists of 200 undergraduate students (100 male & 100 Female) were selected by multi-stage cluster sampling method. Instruments were used: Abedi's creativity test (1993) and the Fear of negative evaluation scale (FNE; Watson & Friend, 1969). Data were analyzed by SPSS24 software using t-test for comparison of independent groups and linear regression. According to the results, there was no significant difference in total creativity score between male and female, but there were significant differences in the FNE scale(p= 0/0). Linear regression analysis showed that %64 of the creativity in the female’s group was predictable through the FNE. But, in the male’s group, this prediction was significant only in their flexibility score (p=0.01). As a result, fear of negative evaluation by others can greatly affect creativity. Therefore, Culture of Communities has an impact on fear of negative evaluation of individuals and suggested to provide a supportive and non-judgmental context for the emergence of creativity in individuals, especially women.

    Keywords: Fear of Negative Evaluation, Creativity, Students
  • Abolghasem Yaghoobi *, Fereshteh Motahari Far Pages 129-140

    The purpose of this study was to determine the effect of mindfulness components on rumination and academic procrastination. The research method was descriptive and correlational. The statistical population consisted of all undergraduate students of Bu Ali Sina University in Hamedan. 367 students were selected by stratified random sampling method. Academic procrastination questionnaire (Solomon & Rothblum, 1984), Rumination scale (Yousefi, 2008), five-dimensional mindfulness scale (Baer et al., 2006) were used for data collection. The data were analyzed using multivariate regression analysis. The results showed that the components of mindfulness are able to predict the rumination and academic procrastination changes (p<0.01) and also showed there was significant relationship between the components of mindfulness with rumination and procrastination (p <0.01). According to the results of the study, mindfulness reduces one's mind to repetitive patterns of thought and reduces rumination, and by keeping one's mind present, it prevents procrastination in doing things. Rumination, by reviewing useless mental thoughts, reduces the incentive to do things in timly manner and causes procrastination

    Keywords: Academic procrastination, components of mindfulness, rumination, students
  • Samaneh Shokooh, Mohammad Zaree Neyestanak * Pages 141-151
    This study aimed to investigate the effect of coping styles on marital satisfaction with the moderating role of alienation in married female students. The statistical population of this study included all married female students of Payame Noor University of Najaf abad city who studied in the academic year of 2018-2019. Research design is descriptive and research method is correlational. 252 female students of Najaf abad Payame Noor were selected as the sample using convenience sampling method. Alienation Questionnaire (Osin, 2009), Coping Styles Questionnaire (Endler & Parker, 1990) and Enrich Marital Satisfaction Inventory (Olson et al, 1987) were used in order to collect data. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient, multiple regression and path analysis using SPSS-22 and AMOS software. The results of this study showed that there is a significant relationship between coping styles and marital satisfaction with moderating role of alienation among married female students of Payame Noor University of Najaf abad city (P <0.01). This means that the effect of coping styles on marital satisfaction with the moderating role of alienation in married students is significant.
    Keywords: coping styles, marital satisfaction, Alienation, married female students
  • Kamran Yazdanbakhsh, Narges Mohammad Najjar, Ali Ahmadian *, Zahra Ghasemlo Nasab, Ziba Arhami Isaloo Pages 152-162
    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of cognitive therapy based-mindfulness on marital satisfaction and psychological symptoms among married women. The study was of a semi-experimental type with pre-test post-test with control group. The population of the study of married women admitted to the clinic in district 2 in Tehran City, Iran in year 2019,  and 30 of them were selected using convenient sampling method and placed in two groups of 15 subjects each (experimental and control). Research instruments included Syndrome Checklist Psychological (Derogatis, Lipman & Covi, 1973) and Marital Satisfaction (Enrich, 1983) Questionnaires. The experimental group received 8 sessions of mindfulness training and each session took one hour and half. After that, post-test was conducted. In order to analyze data, multivariate covariance analysis was used. The obtained results of multivariate covariance analysis indicated that Mindfulness-Based Cognitive Therapy was effective and significant in decreasing the score of psychological symptoms (Somatization, Depression & Anxiety) and increasing the marital satisfaction among subjects in experimental group (P≤0.001). on the basis of results, it could be said that Mindfulness-based cognitive therapy could have a positive impact on psychological symptoms women (Somatization, depression and anxiety) and marital satisfaction.
    Keywords: mindfulness-based cognitive therapy, Psychological symptoms, marital satisfaction, married women
  • Bahram Maleki * Pages 163-173
    The purpose of this study was to investigate the role of discrepancy between explicit and implicit self-esteem, with depression symptoms. The research method was descriptive and the statistical population was all of the undergraduate students at Farhangian University of Kurdistan in the academic year 2018-2019 with the quantity of 956 students. Among them, using systematic random sampling, 274 subjects were randomly selected and responded to Beck, Steer & Brown Depression Inventory (1996), Rosenberg Self-Esteem Scale (1965), and Name Initial Preferences Task Nuttin (1987). The data of 253 subjects were analyzed using hierarchical multivariate regression analysis. The results showed that multivariate correlation coefficient for predictor variable of explicit self-esteem was -0.63 which is significant at (P <0.001, β= 0.58), but this prediction does not significant for implicit self-esteem. also, multivariate correlation coefficient for direction and magnitude of discrepancy between explicit and implicit self-esteem with depression symptoms was 0.93 which is significant at (P <0.001, β= 0.51). Based on these findings, those who have damaged self-esteem; show a higher level of depression symptoms and those with defense self-esteem; show a lower level of depression symptoms.
    Keywords: depression symptoms, discrepancy, explicit self-esteem, implicit self-esteem. students
  • Ehsan Golestani, Esmaeil Sadri Damirchi *, Saeideh Jabbari Pages 174-184
    The purpose of this study was to investigate the role of mindfulness in predicting symptoms of post-traumatic stress disorder, job stress and job burnout in Tabriz firefighters in the year 2019. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of this study consisted all of 640 Tabriz firefighters. Finally, 127 of them were selected by cluster sampling. The Burnout Inventory (MBI) (Maslach, 1991), Mississippi scale for combat-related PTSD (M-PTSD) (Norris, Reed, 1997), The Freiburg Mindfulness Inventory (FMI) Short Form (Walach et al. 2006), and Job Stress Scale )Cooper, Marshall, 1976( were used for data collection. Data were analyzed using regression analysis. Findings showed that mindfulness plays a role in predicting post-traumatic stress disorder (β=0.307), job stress (β=0.228) and job burnout (β=0.179). Mindfulness can also negatively predict having post-traumatic stress disorder, stress problems and job burnout in firefighters.
    Keywords: mindfulness, post traumatic stress disorder, Job Stress, job burnout, Firefighters